Pré Wonen laat in 2022 rookmelders plaatsen in woningen zonder rookmelder. Heeft uw woning nog geen rookmelder van Pré Wonen? Dan ontvangt u in de loop van dit jaar een brief waarin staat vermeld wanneer uw woning aan de beurt is.

Rookmelders zijn belangrijk voor uw veiligheid  
Een rookmelder reageert op de rook en geeft een alarm af. Het alarm waarschuwt bewoners, zodat zij zich in veiligheid kunnen brengen. In welke ruimtes een rookmelder wordt opgehangen, is afhankelijk van de indeling van de woning. 

Het plaatsen van de rookmelders

Volgens de wet moet vanaf 1 juli 2022 elke bewoonde verdieping van al onze woningen (nieuwbouw en bestaande bouw) een rookmelder hebben. Dit is belangrijk om uw woning brandveilig te maken. 

In 2022 plaatsen wij in alle woningen zonder rookmelder van Pré Wonen één of meerdere rookmelders. De huurders van deze woningen ontvangen 2 weken voor het plaatsen een brief. In deze brief staat wanneer de monteur langskomt.

Het plaatsen van de rookmelders duurt ongeveer 20 minuten.

Op elke woonverdieping moet minimaal één rookmelder zitten. Denkt u hierbij aan de hal, overloop, woonkamer of zolder van uw woning.  

Op een zolder of in een kelder waar niet wordt gewoond, hoeven geen rookmelders te komen. We plaatsen dan alleen een rookmelder als er een cv-ketel, omvormer of ventilatiebox zit. 

Wij plaatsen geen rookmelders in gezamenlijke ruimtes, zoals hal, trappenhuis of ontmoetingsruimtes. 

Wij zijn als verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van een goed werkende rookmelder in al onze woningen. Daarom plaatsen wij ook in uw woning rookmelders. U mag ervoor kiezen om uw eigen opgehangen rookmelder te verwijderen voordat de monteur bij u langskomt. 

De rookmelders zijn eigendom van Pré Wonen. De door ons geplaatste rookmelders mag u niet verwijderen. Deze moeten in uw woning blijven. Als u ze wel verwijdert, bent u zelf verantwoordelijk voor de risico’s en kosten. Als u gaat verhuizen controleren we of ze aanwezig zijn. 

We plaatsen geen rookmelders in bedrijfsruimten. U kunt zelf een rookmelder ophangen. 

Het aanbrengen van één of meerdere rookmelders heeft geen gevolgen voor uw huurprijs. U krijgt geen huurverhoging. 

Soort rookmelder

De rookmelders die wij in 2022 plaatsen in onze woningen hebben een lithium batterij. Deze gaat 10 jaar mee. Na 10 jaar vervangen wij de gehele rookmelder. U hoeft daarvoor zelf geen actie te ondernemen.

De rookmelders gaan 10 jaar mee. Daarna vervangen wij de gehele rookmelder. U hoeft daarvoor zelf geen actie te ondernemen. 

Het gebruik van de rookmelder

Breng uzelf in veiligheid als er brand is en bel 112! 

Als het om een valse melding gaat, drukt u de testknop in om het alarm uit te zetten. Gaat de rookmelder daarna weer af, is er echt brand. Breng uzelf in veiligheid en bel 112. 

Houd de rookmelder stofvrij, met stofdoek of vochtige doek. Stofzuig de rookmelder 2 keer per jaar. Bijvoorbeeld in maart en september.  

Deze informatie staat ook op de kaart die de monteur in uw meterkast legt na het plaatsen van de rookmelders. 

Druk op de testknop van de rookmelder. De testknop is een klein rond knopje op de onderkant van de rookmelder. Gaat het alarm af? Dan doet uw rookmelder het goed. Het is slim om uw rookmelder minstens 2 keer per jaar te testen. 

U kunt de rookmelder eenvoudig losdraaien. De rookmelder bewaart u in een plastic zak. Vergeet niet de rookmelder terug te plaatsen na het klussen. 

Storing aan de rookmelder

Rookmelders reageren soms op kookdampen of stof. Als u zeker weet dat het een vals alarm is dan kunt u de rookmelder tijdelijk uitzetten. Dit doet u door op de test- en pauzeknop te drukken die u onderaan de rookmelder vindt. De rookmelder gaat nu uit. Stofzuig de rookmelder. De rookmelder schakelt zichzelf na 10 minuten weer in. 

Is de rookmelder geplaatst door Pré Wonen stuk, maak dan uw reparatieverzoek aan via mijn.prewonen.nl. Wilt u liever bellen, dan kan dat op telefoonnummer 088 - 77 00 000 en kies optie 3. 

delen