Home Over ons Nieuws en publicaties Nieuwsoverzicht Neem brandveiligheid serieus: Tijd om op te ruimen!

Neem brandveiligheid serieus: Tijd om op te ruimen!

Leestijd: 1 min

Wist u dat de meeste slachtoffers vallen bij woningbranden, door het inademen van giftige rook? Veel van deze branden zijn makkelijk te voorkomen. Houd bijvoorbeeld de vluchtroutes vrij in uw woning of flat. En houd u aan de nieuwe regels voor brandveiligheid. Brandweerman Maurice Kauffman vertelt waarom dat zo belangrijk is.

Maurice werkt bij de Brandweer Kennemerland. Regelmatig rukt de brandweer uit voor brand in woningen, vertelt hij: “Steeds vaker gaat het om branden die beginnen in accu’s van bijvoorbeeld scootmobielen, elektrische fietsen, e-stepjes of mobiele telefoons. Ook ontstaan veel woningbranden bij spullen die op de vluchtroute liggen of staan. Niet voor niets zijn de regels hiervoor sinds 1 juli veel strenger geworden.”

“Omdat vrije vluchtroutes in een flat van levensbelang zijn! Je hebt max 3 minuten om te vluchten. Als spullen in de weg staan op jouw vluchtweg, kom je niet snel genoeg weg. Het is ook gevaarlijk als er brandbare spullen staan. Dan verspreidt het vuur zich nog sneller via de vluchtwegen.

Sommige mensen vinden die regels maar onzin. We laten dan een filmpje zien van een beginnend brandje in de accu van een scootmobiel, ergens in een gang. In 2,5 minuut ziet het er zwart van de giftige rook (zie hier het filmpje). Dan snapt iedereen het gevaar wel. En begrijpen ze ook waarom er geen brandbare spullen op vluchtroutes mogen staan.

Volgens de nieuwe regels moeten alle gangen en galerijen leeg. Laat dus geen afvalzak, bankstel, schoenenkastje, planten of andere spullen staan. Ook niet voor even. Haal alles weg. Denk eraan: de strengere regels zijn er niet om u te pesten. Ze zijn er voor uw eigen veiligheid.”

Verantwoordelijkheid huurders

Als huurder moet u zelf de vluchtroutes vrijhouden; dat staat in het huurcontract. Doet u dat niet en is de brand door u ontstaan? Dan moet u zelf de kosten betalen voor alle schade. Ook als u in een eengezinswoning woont bent u zelf verantwoordelijk voor de brandveiligheid van uw woning. Let goed op met brandbare spullen in uw woning, vooral met elektrische voertuigen. Laad batterijen bijvoorbeeld overdag op, niet ’s nachts.

Woont u in een flat en wilt u graag dat er voor u en uw medebewoners een informatiebijeenkomst over brandveiligheid komt? Vraag deze dan aan bij Pré Wonen.

Heeft u een inboedelverzekering?

Brand in uw woning, we hopen natuurlijk dat u dat nooit overkomt. Gebeurt het wel, dan is er veel schade aan uw woning en al uw eigendommen. Het is belangrijk dat u zich daar goed voor verzekert. Sluit daarom altijd een inboedelverzekering af bij een verzekeringsmaatschappij. Met een inboedelverzekering krijgt u schade aan uw meubels en andere bezittingen wél vergoed. Na een brand, maar ook na bijvoorbeeld een lekkage. Ook bent u verzekerd tegen diefstal en inbraak in uw woning.

Overzicht Huurdersinfo herfst 2024