Zo verwarmt u uw huis veilig!
De wintermaanden staan voor de deur, we porren de verwarming weer op. Vanwege de hoge energieprijzen kiest u er misschien voor uw huis te verwarmen met open verbrandingstoestellen, zoals kachels en open haarden. Maar let op: deze zijn lang niet altijd goedkoper. En ze zijn vaak ook gevaarlijk en ongezond! Lees hier meer over de gevaren van deze open verbrandingstoestellen. Ook geven we tips wat u wél kunt doen.

Energiecoach Herman brengt radiatorfolie aan.
Gevaren van open verbrandingstoestellen
Petroleumkachel: deze is bedoeld voor buitenshuis. Gebruik binnenshuis kan tot brand of een koolmonoxidevergiftiging leiden.
Hout- of palletkachel: hiervoor moet uw schoorsteen regelmatig geveegd worden. Dat kost geld. En als de kachels niet goed onderhouden zijn, krijgt u roet en fijnstof in huis. Ook is er meer kans op koolmonoxidevergiftiging.
Kaarsen of gasvlammetjes in omgekeerde bloempotten of barbecue in huis: het gaat hier om open vuur. Dat levert weinig warmte op en is gevaarlijk: u krijgt roet en fijnstof in huis en de kans op brand en een koolmonoxidevergiftiging is groot.
Ventilatorkachel: voor het verwarmen van kleine ruimten is deze kachel handig en goedkoper dan de cv, maar ze zijn wel brandgevaarlijk.
Vanwege deze gevaren is het niet toegestaan om een houtkachel of een ander open verbrandingstoestel in uw woning te plaatsen
Hoe verwarmt u uw huis wél veilig?
Gelukkig kunt u uw woning ook op veilige manieren verwarmen, zonder dat uw energierekening enorm stijgt. Een energiecoach kan u hierover persoonlijk advies geven. Energiecoaches zijn vrijwilligers die graag hun buurtgenoten helpen om energie te besparen. Ze komen bij u langs en geven u allerlei tips om uw energieverbruik te verminderen. Een gratis bezoek van een energiecoach kan u al snel een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar opleveren. Vraag
Tips van de energiecoach
Herman is vrijwillig energiecoach bij Wooninfo. Hij heeft hier alvast enkele tips voor u:
Doe gordijnen of luiken dicht
Heeft u goede gordijnen of luiken? Doe deze dan dicht als het donker wordt. Daarmee kunt u in een vrijstaand huis tot wel 270 m3 gas per jaar besparen. Dat scheelt geld, en u stoot minder CO2 uit. Zwaardere gordijnen houden ook tocht tegen, waardoor de verwarming minder hoog hoeft. Daarmee kunt u nog eens 6% per jaar besparen op de verwarmingskosten.*
Verwarm niet uw hele huis
Verwarm alleen de ruimten waar u bent. En sluit alle deuren in huis (tip: plaats een deurdranger waardoor de deur automatisch sluit). Als u niet stookt in de slaapkamers, bespaart u jaarlijks tussen de € 75 en € 180.*
Zorg voor goede en gezonde ventilatie
Ventileer uw woning 24 uur per dag en lucht minstens 1 maal per dag, zo’n 5 tot 10 minuten. Lucht van buiten is minder vochtig dan de lucht in de woning. Die drogere lucht warmt sneller op. Daardoor wordt uw woning ook sneller warm.
* Cijfers komen van
Nog meer tips?
Kijk dan
Wilt u zelf energiecoach worden?
Ga naar