Vangt u mensen uit Oekraïne op in huis? Meld het bij ons

Heel veel mensen willen in actie komen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Hartverwarmend! Denkt u erover om mensen uit Oekraïne in huis op te vangen? Of heeft u dat al gedaan? Als huurder van Pré Wonen is dat toegestaan. Wel is het belangrijk om dit bij ons te melden. Dit doet u via het formulier 'Tijdelijke opvang'. Schakel ook de juiste hulporganisaties in om de opvang goed te regelen.

In dit bericht leest u hier meer over.

Hoe regel ik de opvang goed?

Bij het in huis nemen van mensen uit een oorlogsgebied komt veel kijken. Het is belangrijk dat gastgezinnen zich beseffen waar ze aan beginnen. We weten bijvoorbeeld niet hoelang de oorlog duurt en hoelang mensen opvang nodig hebben.

Praktische tips als u mensen uit Oekraïne in huis wilt nemen:

 • Takecarbnb is de organisatie die gastgezinnen aan vluchtelingen koppelt. Op hun website staan tien aandachtspunten voor mensen die vluchtelingen in huis willen opnemen: 10 tips voor het opvangen van een vluchteling - Takecarebnb.
   
 • Wilt u gastgezin worden? Meld u dan aan bij Takecarebnb. Na het invullen van het aanmeldformulier, volgt een telefonische screening.
   
 • Als er een match is en mensen uit Oekraïne bij u in huis komen wonen, meld dat dan bij Pré Wonen via het formulier Tijdelijke opvang.
 • Het is nog niet bekend wat de gevolgen van deze opvang zijn voor uw toeslagen en gemeentelijke belastingen. Op de site van Vluchtelingenwerk kunt u hierover de laatste informatie vinden. Ook staan hier antwoorden op veel andere gestelde vragen: Ik bied huisvesting aan Oekraïense vluchtelingen (vluchtelingenwerk.nl).
   
 • Neem altijd contact op met uw gemeente als u mensen uit Oekraïne in huis neemt.
   
 • Zodra de opvang eindigt, geeft u dit door aan Pré Wonen via mail@prewonen.nl of 088 77 00 000.

 

Meer informatie?

Op de website van Takecarbnb en Vluchtelingenwerk vindt u de laatste informatie over het opvangen van mensen uit Oekraïne.

delen