We horen en lezen het allemaal; de gasprijzen stijgen en daar maken veel mensen zich zorgen over. Op de gasprijzen hebben we geen invloed. Door uw woning te verduurzamen leveren we samen een bijdrage aan een beter milieu en bespaart u op uw energiekosten.

​Aanpak verduurzamen woningen

Onze woningen moeten in 2050 CO2-neutraal zijn. Dat is een enorme opgave, waar we ons de komende jaren voor inzetten. Waar mogelijk combineren we de verduurzaming van een woning met nieuwbouw, renovatie en onderhoud. Hierdoor heeft u als bewoner minder overlast en besparen we kosten. 

Regionaal denken we mee met gemeentes en collega-corporaties over bijvoorbeeld: warmtenet, aardwarmte, restwarmte en circulair bouwen. Daarnaast denken we na over slimme systemen en bouwoplossingen.

Per complex
Het isoleren van woningen pakken wij complexmatig aan. Dit betekent dat we een heel gebouw, hele straat of wijk in één keer verbeteren.

Daarnaast voeren wij de werkzaamheden op natuurlijke momenten uit. Als we bijvoorbeeld de dakbedekking vervangen, komt er ook een betere isolatielaag. Als we kozijnen vervangen of schilderen, dan vervangen we zoveel mogelijk het nog aanwezige enkelglas voor HR++ glas (dubbel glas). 

Woningrenovatie 
Bij renovatie van woningen bekijken we of er aan de gevel aanvullende isolerende maatregelen genomen moeten worden. Wanneer we de cv-ketel vervangen, dan komt daar een betere ketel voor terug.

Vaak combineren we verschillende maatregelen in één renovatieaanpak. Zo heeft u maar één keer overlast van de werkzaamheden.

Woningen met energielabels E, F en G 
Het energielabel laat zien hoe zuinig een woning is, en wat u kunt doen om het comfortabeler en energiezuiniger te maken. Uw label kunt u bekijken op energielabel.nl

De energieprijs kunnen we helaas niet veranderen. Wel kunnen wij uw woning energiezuiniger maken. We beginnen met de woningen die het slechts geïsoleerd zijn. Dat zijn de woningen met energielabels E, F en G. Wij gaan deze woningen in de komende jaren energiezuiniger maken. Dit doen wij bijvoorbeeld door isoleren en woningen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw. 

Nieuwbouw
Bij nieuwbouw plaatsen we, waar mogelijk, zonnepanelen. Alle nieuwbouw is vanaf 2021 gasloos.

Individuele woningen 
Als de keuken in een woning door Pré Wonen wordt gerenoveerd, dan vervangen we de gasleiding voor het koken door een elektrische aansluiting waar dit mogelijk is.

Huurders die nu een elektrische aansluiting willen kunnen hiervoor toestemming bij ons vragen. Het regelen van en de kosten voor de elektrische aansluiting zijn voor de bewoner. 

Wanneer is uw complex aan de beurt?

Voor het verduurzamen van woningen is veel geld nodig. We hebben deze werkzaamheden daarom gepland voor de komende jaren.

We voeren de werkzaamheden complexmatig en op natuurlijke momenten uit. Bijvoorbeeld tijdens planmatig onderhoud. Hier vindt u een overzicht van de geplande planmatig onderhoud werkzaamheden voor dit jaar.

Het kan voorkomen dat uw woning nog niet aan de beurt is. Dat is vervelend, maar we vragen uw begrip hiervoor. Is uw woning binnenkort aan de beurt, dan ontvangt u daar vooraf een brief over.  

Uitrol zonnepanelen

In het project Zon op EGW bieden wij huurders van eengezinswoningen een zonnestroominstallatie aan. Vooraf bekijken we welke daken geschikt zijn en wij laten onze zonnestroompartner, de firma Sungevity, u een passend aanbod doen. In dit aanbod staat hoeveel zonnepanelen er tegen welk bedrag en met welk rendement geplaatst kunnen worden. 

Wat kunt u zelf doen

Wij hebben een aantal eenvoudige tips voor u op een rij gezet om bewuster om te gaan met gas, water en elektriciteit.  

Verwarmen van de woning 

  • Zet de thermostaat een graadje lager, maar nooit lager dan 15 graden. U bespaart 7% op het gasverbruik bij elke graad lager.  
  • Ook slim, de thermostaat een uur voordat u gaat slapen alvast op 15 graden zetten.
  • Bij vloerverwarming kost het opwarmen veel energie. Het beste is de temperatuur zoveel mogelijk stabiel te houden.  
  • Radiatorfolie achter de radiator voorkomt dat een deel van de warmte in de muur trekt. Let op: plaats geen radiatorfolie als u een radiator met warmtemeter heeft. 

Tips tegen Tocht 

  • Plak tochtstrips langs ramen en deuren. Een tochtstrip voorkomt dat warmte door kieren bij ramen en deuren verdwijnt. Heeft u het Pré Woonpakket? Dan kunt u bij ons een verzoek indienen voor het plaatsen van tochtstrips.  
  • Houd de brievenbus tochtvrij (bijvoorbeeld met een brievenbus borstel). 

Slim warm water gebruiken 

Verwarmen van water kost veel energie. Minder warm water gebruiken, levert u een besparing op uw energierekening op (gemiddeld zo’n 13%). Maar hoe bespaart u op het gebruik van warm water, hieronder vindt u een aantal tips: 

  • Douch minder vaak en korter. Het heeft weinig zin om iets minder heet te douchen.
  • Neem minder vaak een bad. Voor het vullen van een bad is veel warm water nodig, ongeveer 120 liter.  
  • Laat de warme kraan niet stromen. Heeft u warm water nodig om u te wassen of om de vaat te spoelen of af te wassen? Vul dan de gootsteen of de waskom met warm water, of vul een teiltje. 
  • Ventileer goed. Warm water geeft veel waterdamp in huis. Zorg dat u tijdens en na het gebruik van warm water goed ventileert. Zo voorkomt u vocht en schimmel. Zorg ook dat u de badkamer droogt met een wisser als je een bad of douche hebt genomen. 

Nog meer energiebespaartips 

Op de website van de Woonbond vindt u nog meer bespaartips.
 

Energiecoach

In Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Beverwijk zijn energiecoaches actief. Dit zijn huurders die andere huurders gratis advies geven om energie te besparen. Ze delen ook besparingsproducten uit.  

In Zandvoort is een adviseur van Klimaatroute actief om bewoners te helpen met het verlagen van hun woonlasten. 

Energiecontract blokverwarming en elektra algemene ruimtes

Pré Wonen heeft een driejarig vast energiecontract. Dit contract loopt tot november 2022. In dit contract zit de afname van gas voor blokverwarming en elektriciteit voor liften en verlichting in algemene ruimten van een complex.  

Tot november dit jaar is er dus geen enkel gevolg voor de energierekening voor onze huurders die gebruik maken van blokverwarming. De energiemarkt is op dit moment onrustig. Daarom helpen inkoopexperts ons nu al met zo slim mogelijk inkopen van gas en elektra later dit jaar. 

delen