Uw leven verandert als u ouder wordt. Misschien gaat uw gezondheid achteruit. Komt u dan de trap nog op? Kunt u dan nog steeds in uw woning blijven wonen? Als u daar nu al over nadenkt dan kunt u rustig en zonder haast op zoek gaan naar een nieuwe passende woning.

Ouder worden & prettig wonen

De gemeenten Beverwijk en Heemskerk en de corporaties Pré Wonen en Woonopmaat hebben een gezamenlijke verhuisregeling voor senioren: 'Ouder worden & prettig wonen'. Deze regeling biedt voordelen voor huurders van 65 jaar of ouder om langer en comfortabeler zelfstandig te wonen. U krijgt voorrang als u verhuist naar een andere sociale huurwoning die beter past bij uw huishouden. Is de nieuwe woning duurder? Dan kunt u in veel gevallen uw oude huur behouden.

De verhuisregeling is op 1 juli 2020 als pilot gestart voor een periode van twee jaar.  

Begin hier uw zoektocht naar een nieuwe woning

Hieronder leest u welke stappen u kunt nemen om een woning te vinden die beter bij u past. 

Stap 1: controleer of u aan de voorwaarden voldoet

Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet van de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’. Deze voorwaarden vindt u verder op deze pagina.

Stap 2: schrijf u in bij Woonservice of Woonopmaat

Schrijf u in bij Woonservice via mijnwoonservice.nl als u dat nog niet heeft gedaan. Of neem een optie bij Woonopmaat. Een inschrijving bij Woonservice kost jaarlijks € 10,-.

Heeft u hulp nodig bij het inschrijven? Of heeft u vragen over het nemen van een optie? Laat het ons weten.

Stap 3: vraag voorrang aan

Woonservice
Voldoet u aan de voorwaarden en staat u ingeschreven bij Woonservice? Dan kunt u de voorrang op een seniorenwoning bij ons aanvragen. Neem contact met ons op via telefoon 088 77 00 000 of e-mail mail@prewonen.nl.

Wanneer u ons mailt, vermeld uw Woonservice inschrijfnummer en stuur alvast een recente inkomensverklaring mee van uzelf en eventueel van uw meeverhuizende partner.

Woonopmaat
Voldoet u aan de voorwaarden en heeft u een optie genomen bij Woonopmaat? Dan kunt u voorrang aanvragen bij Woonopmaat. Neem contact op met Woonopmaat via seniorenregeling@woonopmaat.nl

Stap 4: reageer op een passende woning

Reageer op mijnwoonservice.nl of woonopmaat.nl op woningen die voldoen aan de voorwaarden van de regeling. Deze woningen herkent u aan het logo van Ouder worden & prettig wonen.

Stap 5: bekijk de woning

Als u in aanmerking komt ontvangt u een uitnodiging om de woning te bezichtigen. U beslist of u in deze woning en buurt prettig ouder kunt worden.

Stap 6: verhuis naar uw passende woning

U verhuist en geniet van uw nieuwe traploze woning.

Voorwaarden en voordelen

Hieronder leest u meer over de voorwaarden waaraan uw huishouden en uw nieuwe woning moet voldoen om gebruik te maken van deze verhuisregeling.

Voorwaarden huishouden

 • U bent 65 jaar of ouder.
 • U woont alleen of met uw partner.
 • U woont in een sociale huurwoning van Pré Wonen of Woonopmaat.
 • Uw woon- of slaapkamer is bereikbaar met een trap of u woont in een woongebouw en uw woning is alleen bereikbaar via een trap.
 • U woont langer dan 1 jaar in uw woning.
 • U bent alleen en heeft een inkomen van maximaal € 40.765,- (prijspeil 2022).
 • U bent met twee personen en heeft een gezamenlijk inkomen van maximaal €45.014,- (prijspeil 2022).

Voorwaarden nieuwe woning

U kunt gebruik maken van de regeling ‘Ouder worden & prettig wonen’ als de nieuwe woning voldoet aan alle onderstaande voorwaarden:

 • De woning is gelegen in Beverwijk of Heemskerk.
 • De woning wordt door een van de woningcorporaties aangeboden als sociale huurwoning.
 • De woning heeft maximaal drie kamers (twee slaapkamers).
 • De huurprijs past bij het inkomen van het huishouden volgens de normen die de wetgever hiertoe heeft bepaald.
 • De woning is zonder trap toegankelijk (tot aan de voordeur).
 • De woning is zonder trap doorgankelijk (binnen de woning).

Bent u nog geen 65 jaar dan kunt u uzelf wel alvast inschrijven op mijnwoonservice.nl zodat u inschrijftijd opbouwt. Of u neemt een optie bij Woonopmaat.

Hieronder leest u meer over de voordelen van de verhuisregeling Ouder worden & prettig wonen.

1. Voorrang

U krijgt voorrang als u gaat verhuizen naar een andere sociale huurwoning. U kunt zelf een geschikte woning zoeken via mijnwoonservice.nl of woonopmaat.nl. U kunt een woning kiezen bij zowel Pré Wonen als Woonopmaat.

2. Huurbehoud

Blijft u wonen bij Pré Wonen dan kunt u uw oude huur behouden als de woning duurder is. 

Verhuist u van Pré Wonen naar een woning van Woonopmaat of van Woonopmaat naar een woning van Pré Wonen? Dan kunt u niet uw oude huur behouden.

3. Tegemoetkoming in de verhuiskostentijdens de pilot

In de periode van de pilot van 1 juli 2020 tot 1 juli 2022, krijgt u wanneer u verhuist via de regeling Ouder worden & prettig wonen, van de gemeente Beverwijk of Heemskerk een eenmalige tegemoetkoming in de verhuiskosten van € 1.00,-. De verhuurder regelt dat u de vergoeding krijgt.

4. Bemiddeling

Bent u niet in staat om zelfstandig of met behulp van familie of een vriend een woning te zoeken via Woonservice of Woonopmaat? Vraag dan bij ons naar de mogelijkheden voor persoonlijke bemiddeling via 088 77 000 00.

4. Ondersteuning bij verhuizing

Heeft u hulp nodig bij administratieve of andere werkzaamheden rondom de verhuizing? Maak dan gebruik van de diensten van de verhuiscoach. Neem hiervoor contact met ons op via 088 77 00 000.

delen