Elk jaar vindt op 1 juli de huurverhoging plaats. Voor dit jaar heeft de overheid besloten de huren van alle sociale huurwoningen eenmalig te bevriezen. De netto huur voor sociale huurwoningen gaat niet omhoog. Daarnaast hebben huurders met een laag inkomen en een huur boven de passend toewijzen grens in maart een eenmalige huurverlaging gekregen. De huren van vrije sector woningen en parkeerplaatsen en -garages met eigen huurovereenkomst worden wel verhoogd dit jaar.

 

Vragen over de huurbevriezing 2021

Voor dit jaar heeft de overheid besloten een motie voor huurbevriezing voor sociale huurwoningen te aanvaarden. Dit betekend dat alle huurders van een sociale huurwoning dit jaar geen reguliere huurverhoging krijgen. Ook is er dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging.

Pré Wonen heeft voor de inkomensafhankelijke huurverhoging al wel gegevens opgevraagd bij de Belastingdienst. Deze worden vernietigd.

Betaald u servicekosten, dan krijgt u voor 1 juli de afrekening van de servicekosten. Bij deze afrekening kan ook een aanpassing van de servicekosten zitten. Dit wordt duidelijk gemaakt in de brief van de afrekening en u ontvangt een nieuwe huurspecificatie. Deze aanpassing gaat in per 1 juli 2021 en heeft alleen betrekking op de servicekosten, niet de netto huur.

Vragen over de huurverlaging 2021

De huurverlaging gaat in per 1 april 2021.

Nee, dit is uw definitieve huur.

Ja, volgend jaar ontvangt u in mei weer de huurverhogingsbrief.

Nee, de huurverlaging gaat in per 1 april 2021.

Ja, u moet zelf uw huurtoeslag aanpassen op de website van de Belastingdienst bij MijnToeslagen, of belt u met 0800-0543 (gratis)

In onderstaand schema kunt u nakijken of u in aanmerking komt voor huurverlaging.

Bekijk hier het schema.

Maakt u gebruik van automatische incasso of de iDEAL-link per mail, dan hoeft u niets te doen. Pré Wonen past het bedrag voor u aan. Kiest u voor een periodieke overboeking bij uw bank of e-banking, dan moet u zelf voor de aanpassing zorgen.

Pré Wonen heeft bij de Belastingdienst de gegevens van 2019 opgevraagd. Heeft u echter in 2020 6 maanden aan een gesloten een inkomstendaling van 50% of meer gehad kunt u via Pré Wonen huurverlaging aanvragen.

U moet hiervoor uw inkomstenverklaring 2020 bij ons aanleveren, dit kunt u opvragen bij de Belastingdienst vanaf april. Als ZZP-er kunt u ook een verklaring van uw accountant aanleveren.

Daarnaast moet u ook een Basis Registratie Personen aanleveren, dit vraagt u op bij de gemeente.

U kunt tot 31 december 2021 huurverlaging aanvragen. Krijgt u als nog huurverlaging, dan gaat deze  NIET in met terugwerkende kracht. De huurverlaging gaat binnen 2 maanden na aanvraag in.

 

Vragen over de huurverhoging 2021

Dan is de huurverhoging vastgesteld op 2,4%.
Dit is voor elke vrije sector woning hetzelfde.

 

Als u een parkeerplaats of parkeergarage met eigen huurovereenkomst, of een parkeerplaats die gebonden is aan de huurovereenkomst van uw vrije sector woning huurt, dan is de huurverhoging vastgesteld op 1,4%.

delen