Lettergrootte  AAA | Contact
 
f t e
 

3.591 zonnepanelen, 61 flats, 900.000 kWh zonnestroom

nieuws-intro-picture-comment

Twee huurders hielpen op donderdag 15 december met het plaatsen van de laatste zonnepaneel in een reeks van 3.591. Dit deden zij op het dak van hun wooncomplex aan de Laan van Berlijn in Haarlem.

 

Pré Wonen en Energie-Unie plaatsten deze zonnepanelen op 61 galerijflats en portieketagewoningen in Haarlem en Beverwijk. Dat één corporatie zoveel zonnepanelen in een jaar op haar gestapelde bouw plaatst, is uniek in Nederland. “We zouden oorspronkelijk 3.700 zonnepanelen plaatsen. We hebben gedurende het project gekozen voor wat zwaardere panelen, vandaar dat het aantal iets later ligt. De opbrengst in kWh is nu zelfs hoger, want we verwachten dat de panelen in totaal zo’n 900.000 kWh aan zonnestroom opleveren. Besparen op energie is goed voor onze huurders én voor het milieu”, geeft projectleider John de John aan.

Zonnestroom van dak naar centrale meter
De zonnestroom gaat via de centrale elektrameters terug naar de gebouwinstallatie (algemene verlichting en lift) of het elektriciteitsnet. Voor de huurders levert zonnestroom een besparing op in algemeen elektraverbruik. Denk daarbij aan: lift, verlichting, deuren, hydrofoor (installatie voor de druk van de waterleiding) en mechanische ventilatie (indien van toepassing). Energiebesparing voor de huurders en schonere energie voor iedereen (minder uitstoot van CO2), nu en in de toekomst, daar gaat de corporatie voor. De panelen zitten vast met ruim 30.000 schroeven en er is bijna 6 kilometer aan kabel gebruikt.

De opbrengst van alle zonnepanelen vindt u hier.

Alle energieprojecten op een rij: www.prewonen.nl/energiebesparing.

 
 
 

De heer Paardekooper en mevrouw Hulsebosch met medewerkers van Pré Wonen, Energie-Unie en Kapitein BV

 
 
 
volg ons op Twittervolg ons op Facebook

VOLG ONS